Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός) - ΩΡΛ ιατρείο

Υπηρεσίες - Ευκολίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός)

ΩΡΛ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΝΤΕΟ
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
(αδενικός πυρετός)
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Η λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Infectious mononucleosis) ή ασθένεια του φιλιού, είναι μία καλοήθης φλεγμονώδης νόσος, η οποία οφείλεται στον ιό Epstein-Barr (EBV). Μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το σάλιο (π.χ. με το φίλημα) και προσβάλει συνήθως νεαρά άτομα. Ο χρόνος επώασης είναι πιθανώς 5 -15 ημέρες. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού (μέχρι και 90%) έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πρόκειται για μία αυτοϊώμενη νόσο.
Κλινική εικόνα
Η κλινική εικόνα αρχίζει με πρόδρομα γενικά συμπτώματα (ανορεξία, πυρετική κίνηση, πόνος στο λαιμό κ.α,). Στην συνέχεια εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία, τα οποία είναι, υψηλός πυρετός που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και διόγκωση των τραχηλικών, οπισθοωτιαίων, μασχαλιαίων και βουβωνικών λεμφαδένων, Φλεγμαίνουν επίσης οι αμυγδαλές (με χαρακτηριστικό επίχρισμα) και ο φάρυγγας.
Εργαστηριακά βρίσκουμε:
  •   Λεμφοκυττάρωση με άτυπα λεμφοκύτταρα στο περιφερικό αίμα. Μετά την τέταρτη ημέρα.
  •   Monospot Test (ανιχνεύει οξεία λοίμωξη).- Ετερόφιλα αντισώματα IgM. Μετά την πρώτη εβδομάδα και για λίγους μήνες μετά.
  •   Αnti-EBV αντισώματα (ELISA, ανοσοφθορισμός).
  •   Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (10.000-20.000 κκχ) με επικράτηση των λεμφοκυττάρων.
  •   Αύξηση τρανσαμινασών.
Η διάγνωση θα βασισθεί στην κλινική εικόνα και στο λευκοκυτταρικό τύπο του αίματος,. Χρήσιμο είναι και το monospot test, το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συμπτωματική.
Η διάρκεια μετάδοσης αρχίζει λίγες μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τελειώνει με το πέρας αυτών. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί σε δύο εβδομάδες. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά από 2-3 μήνες.
Tα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και μάλιστα η Αμπικιλλίνη πρέπει να αποφεύγεται, γιατί προκαλεί δερματικές εκδηλώσεις όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου. Σε πολύ βαριές καταστάσεις (π.χ. όταν παρουσιασθούν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας ή έντονες αντιδράσεις σε συκώτι και σπλήνα) μπορεί να χορηγηθούν κορτιζονούχα φάρμακα.
Επιπλοκές του είναι:
Ηπατίτιδα, ρήξη σπληνός, απόφραξη αεραγωγού, θρομβοπενία, αιμολυτική αναιμία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πάρεση προσωπικού, σύνδρομο Guillain-Barre, εγκάρσια μυελίτιδα, ορχίτιδα.
Δείτε επίσης
Παθήσεις αμυγδαλών επεμβάσεις οδηγίες
Παθήσεις ωτός
Παθήσεις ρινός παραρρινίων
Φωνητικές χορδές-ρινοφάρυγγας-παλινδρόμηση
Παθήσεις στόματος - σιελογόνων αδένων
Ροχαλητό, Υπνική Άπνοια, ΩΡΛ παθήσεις στην κύηση
Our site is at APN Greece Directory
ΩΡΛ Παθήσεις
Διεύθυνση
Υγείας & Δερβενακίων 30
(Κτήριο ΑΤΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
Παλλήνη Αττική

Λεωφορεία:
305 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ [ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ]
316 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ

Επιστροφή στο περιεχόμενο